dimecres, 13 de juny del 2012

El Prat d'Hort (Pallars Jussà)Va ser explorant una d'aquestes interminables pistes de terra que t'aproximen a petits llogarrets que mai no havíem sentit anomenar, que vam descobrir aquest bonic racó. 
El Prat d'Hort, són unes extenses pastures de muntanya situades just sobre el poble de Sentís, a cavall entre l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà.
La seva situació, relativament elevada, i l'escassa presència d'arbres, fa que hi hagi molt bones vistes de les muntanyes que envolten la desconeguda vall de Manyanet i del Pirineu axial a la llunyania.


El Prat d'Hort

Ubicació: Pallars Jussà, Vall de Manyanet, Sentís.
Punt d'inici: Coll de Sant Pere.
Accés: Des del poble de Sentís, prenem la pista de terra en direcció al poble de Sas. Aparquem just al coll que dona accés a les pastures del Prat d'Hort.
Distància total: 5 km
Pujada acumulada: 170 metres
Ruta: Coll de Sant Pere (1427m) - Borda de Montlau (1422m) - Ban de Massivert (1460m) - lo Faro (1456m) - Ban de Massivert (1460m) - Borda de Montlau (1422m) - Coll de Sant Pere (1427m).
Cartografia: Pallars Jussà, escala 1:50.000, ICC.
Punts d'interès: Prats i pastures d'alta muntanya.

Mapa ICC escala 1:25.000


LA RUTA PAS A PAS

Deixem el cotxe al voral de la pista, just en el coll anomenat de Sant Pere a 1426 metres d'alçada, en una cruïlla de camins a tocar del Prat d'Hort.
Des d'aquest punt on comencem a caminar, ja veiem completament l'idíŀlic prat, tot ell enclotat entre el tossal de Tous i el tossal homònim esquarterat en feixes.


El Prat d'Hort des de la pista de terra.

Per la pista, comencem a caminar en direcció N-NO, amb el prat a la nostra esquerra i el tossal homònim a la nostra esquena.
De seguida travessem un tancat pel bestiar que no evita el pas de vehicles i amb el Prat d'Hort a l'esquerra seguim la pista que ara gira cap a ponent i té tendència a pujar.
Pugem uns metres fins a trobar a mà esquerra un trencall on comença un camí carreter que baixa cap a la borda anomenada de Montlau.


Borda de Montlau

Prenem el camí carreter, passem pel costat de la borda de Montlau que ens queda a mà esquerra, i arribem a la part més baixa i septentrional del Prat d'Hort.
Mica en mica estem resseguint el contorn del prat i des d'aquesta part més baixa, les pastures comparteixen protagonisme amb les rengleres de pollacres que travessen l'esplanada.


La part més baixa i septentrional de les pastures.

Deixem enrere un trencall a mà dreta mentre el camí carreter que anem seguint té tendència a pujar ara en direcció SO cap al bosc de pins que tenim just a sobre.
Travessem el petit bosc de pins replantats i apareixem a les pastures que hi ha a l'altra costat.


Bosc de Pins

Pugem lleugerament pel camí carreteramb pastures a mà dreta i el bosc de pins que cobreix el tossal deTous a l'esquerra.
A mesura que avancem les vistes sobrePirineu s'amplien i les puntes dels cims encara nevats ocupen totl'horitzó.

Els cims nevats són just a l'altre costat de la vall.

Seguim pujant pel camí, a mà esquerra, entre els prats, distingim els fonaments de ciment d'alguna antigalínia elèctrica i alguna bassa d'aigua plena aquesta època del'any.
Just abans que el camí carreter queseguim deixi de pujar per començar a davallar, l'avandonem per ladreta i comencem a caminar camp a través en direcció O pel quesembla una torbera.

Torbera amb el Pirineu axial al fons.

Sempre cap a ponent, seguim el serratdel Ban de Massivert cap al turonet que tenim al davant anomenat loFaro i que serà el punt més llunyà de la nostra excursió.
Pugem al turonet i ens aturem acontemplar el paisatge que ens ha acompanyat durant tot aquestdarrer tram de l'excursió.

Lo Faro, punt culminant de l'excursió.

Seiem a la part més elevada del turó,i mentre mengem i ens estirem a l'herba perfectement retallada pelbestiar contemplem just a l'altra banda de la vall, els petitsllogarrets de Sas i Erta arrecerats als peus de les dues muntanyesmés destacables de la regió, el cap dels Vedats d'Erta i la Pica deCerví, mentre a la llunyania destaquen les imponents muntanyes delPirineu axial completament nevades.

La Pica del Cerví i el cap dels Vedats d'Erta.
La tornada la fem pel mateix camí per on hem vingut

La tornada fins al coll de Sant Pere on tenim el cotxe, la fem, sense preses, pel mateix camí per on hem vingut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada